***** FIGYELEM! KEDVES TAGOK! MINDEN SZOLGÁLTATÁS RENDELKEZÉSRE ÁLL, LEHET HASZNÁLNI! *****
Oldalunk...
Utolsó frissítés
2014.07.18 - 12:06:30
Navigáció
Online Statisztika
Online vendégek: 2
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 76
Legújabb tag: ferenc

Látogatók ma: 5695
Online látogató: 2
Max. Onlinerekord: 149
Max. napi rekord: 24330
Látogatók tegnap: 5441
Látogatók a hónapban: 131907
Összes látogatók: 4407384
Ünnepek
NévnapSzülinapÜnnepek

05/22 - szilvicica77
05/04 - momo

05/25 - pathon
05/29 - Juszaka
05/22 - ptoldi
05/03 - justfire
05/02 - rakoczifalva
05/01 - dgsa
05/17 - bnegvera
Eseménynaptár
« Május 2019 »
Ke Sz Cs Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Egy jó vicc...
Egyedi oldalak
Most nézték
admin[2554]
pezoka[2408]
magyuri[2217]
ptoldi[2108]
chris75im[2064]

Legújabb
chris75im
ptoldi
pezoka
magyuri
admin

Egyedi oldalak
Üdvözlet Bemutatkozás Elérhetőségek
 


Üdvözlünk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetsége honlapján!


Bemutatkozás

A másokon karitatív módon segítő, önszerveződő szervezetek közül az egyik legnagyobb hagyománnyal a tűzoltó egyesületek rendelkeznek hazánkban. Megyénkben is szinte minden településen működött tűzoltó egyesület, melyek közül többen 100 évnél is régebben alakultak. Ezeket az önzetlenül segíteni szándékozó szervezeteket fogta és fogja össze a tűzoltók szövetsége. Sajnálatos, hogy a történelem viharai nem tették lehetővé a folyamatos működést a szövetség számára, így 1948-tól csak a települési szinten folyt egyesületi tevékenység.

A társadalomban megindult változások hatására az országban az elsők között alakult újjá több mint negyven évi szüneteltetés után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetsége. Alapszabályát az 1990. szeptember 8-án tartott közgyűlés hagyta jóvá. Szövetségünk a politikától mentes, a tűzvédelem érdekében tevékenykedő szervezetek, jogi személyek önkéntes társulásaként került bejegyzésre. Így lehetett alapítója a szintén újjáalakuló országos Magyar Tűzoltó Szövetségnek.

A szövetségünk alaptevékenysége a tagszervezetei érdekeinek képviselete, a tűz elleni védekezés egységesítésének, a szakmai munka színvonalának, javításának a rendelkezésre álló anyagi, tárgyi és személyi feltételek javításának, az eszközök hatékonyabb felhasználásának elősegítése. Védelmi jellegű szervezet, mely a tűzvédelem, a karitatív tevékenység megoldásához nyújt társadalmi segítséget.
Telephely Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetsége
5000 Szolnok, Jószef A. u. 14.
Telefon 06-20-490-2310
E-mail
info@jnsztsz.info
Telephely Elnök: Kurgyis János
5000 Szolnok, Malom út. 6.
Telefon 06-20-490-2310
E-mail elnok@jnsztsz.info
Telephely Titkár: Pap István
5000 Szolnok, Táncsics M. u. 21. 4/3.
Telefon 06-70-330-8904
E-mail titkar@jnsztsz.info
Középpontban az önálló beavatkozás
Országos konzultációra hívta az önkéntes tűzoltó egyesületeket a katasztrófavédelem. A november huszonhatodiki rendezvényen jelenlévők a tűzvédelmi törvényben végrehajtott, valamint a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet szabályozó rendelet várható módosításaival foglalkoztak, ezek közül is az egyesületek önálló beavatkozása kapott kiemelt figyelmet.

A konzultációt megnyitó országos katasztrófavédelmi főigazgató azzal kezdte, hogy emlékeztetett arra, az elmúlt hetekben több megye önkéntes tűzoltó egyesületeivel találkozott. Erre egyebek mellett azért volt szükség, mondta, mert finanszírozási, szervezési, jogi szabályozási téren is jelentős változások indultak el az egyesületekkel kapcsolatban. dr. Bakondi György tű. altábornagy hozzátette, számos olyan önkéntes tűzoltóság van, amely szervezetének, felszerelésének, felkészültségének köszönhetően képes önállóan végigvinni egy-egy beavatkozást. Nem véletlen tehát, hogy ilyen irányban változott a tűzvédelmi törvény, amely meghatározott eseményeknél az arra alkalmas önkéntes tűzoltó egyesületek önálló beavatkozását tesz lehetővé. A tábornok hozzátette, a mostani találkozón azon szervezetek képviselői vannak jelen, amelyek vagy már eddig is képesek voltak saját maguk felszámolni egy-egy káresetet, vagy olyanok, amelyek fehér folton dolgoznak és némi fejlesztéssel alkalmassá tehetőek az önálló beavatkozásra. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy megnőtt a tűzoltóságok támogatására fordítható összeg, jövőre háromszáz millió forint áll rendelkezésre erre a célra. Mint mondta, fontos, hogy az önkormányzatok is részt vegyenek a területükön lévő egyesületek finanszírozásában, hiszen az önkéntes tűzoltóságok bizony közbiztonsági feladatot látnak el, így nem csak erkölcsi elismerésre van szükségük.

Bakondi György a tűzoltó gépjárművekről szólva elmondta, a közeljövőben megindul a hazai tűzoltóautó-gyártás, amelynek eredményeként egységes lesz a magyarországi jármápark. A számítások szerint évente ötven fecskendő gördül majd ki a gyárból, ami azt jelenti, hogy ugyanennyi felújított gépjármű szabadul fel a hivatásos tűzoltóságoknál. Ezek a szerek pedig akár az önkéntes tűzoltóságokhoz is kerülhetnek. Az EDR-rádiók kérdéséről a főigazgató kijelentette, kézi és gépjárműre telepített eszközöket is kapnak majd az önálló beavatkozást végző egyesületek, így a megyei műveletirányítás mindig látja, ki hol dolgozik, ennek alapján, ha kell, dönthet az egyes szerek átirányításáról. Végezetül az altábornagy emlékeztetett arra, hogy az érettségi előtt álló fiatalok közösségi szolgálatukat a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik, ez pedig azt jelenti, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek is fogadhatnak középiskolásokat. Bakondi György összességében úgy fogalmazott, közös gondolkodást, együtt dolgozást és együttműködést szeretne az egyesületekkel.

A végrehajtott és még várható jogszabályi változásokról Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő beszélt. Felidézte, hogyan alakult az egyesületek száma, szerepe 2010-től kezdve, beszélt arról, hogy a hivatásos tűzoltóságoknak négyszázhuszonöt egyesülettel van együttműködési megállapodásuk. Mint mondta, a tűzvédelmi törvény módosításával az egyesületeket úgynevezett közreműködő és beavatkozó kategóriába sorolják, utóbbiak önállóan láthatnak el mentő tűzvédelmi feladatokat, az arra alkalmas önkéntes tűzoltó pedig kárhelyparancsnoki jogosultságokat és kötelezettségeket kap. A tábornok beszélt arról is, hogy egyesületen belül is lesz különbség, egyénileg dől el, hogy valaki beavatkozói vagy közreműködői tevékenységet végezhet. Nem szűnik meg az SMS tájékoztatás, riasztás, ez megmarad az önállóan beavatkozó egyesületeknél is. Elhangzott, a katasztrófavédelem központi és területi szerve az önkéntes tűzoltó egyesület részére pályázat, illetve egyedi elbírálás alapján pénzügyi vagy természetbeni támogatást adhat. Az országos főfelügyelő beszélt arról is, hogy az önálló egyesületi beavatkozáshoz szükség van a biztosítás, a kártérítési felelősség szabályozására is.

Az önálló tűzoltás és műszaki mentés feltételeiről Fülep Zoltán tű. ezredes, a tűzoltósági főosztály vezetője beszélt az egyesületek képviselőinek. Mint mondta, elsősorban olyan „nem időérzékeny” esetekben számítanak a segítségükre, mint a szabadtéri tüzek, az ár- és belvíz elleni védekezés, a viharkárok felszámolása. Az ezredes részletesen szólt azokról a tervezett feltételekről, amelyeknek az önállóan beavatkozni kívánó egyesületek meg kell feleljenek. Mint mondta, mindez egy kiindulási alap, a konzultáció célja éppen az, hogy az érintettek elmondják véleményüket, javaslataikat. A tervek szerint az önállóan beavatkozó egyesületek tagjainak legalább negyvenórás tanfolyamot elvégzett tagokkal kell rendelkezniük, kell legalább egy-két, tűzoltás vezetésére jogosult ember, át kell esniük az éves egészségügyi vizsgálatokon (ez lehet általános munkaalkalmassági vizsgálat is), illetve rendszeres időközönként képzéseken, gyakorlatokon kell részt venniük. Ami a technikai feltételeket illeti: szükség van gépjárműfecskendőre, bevizsgált szakfelszerelésekre és egyéni védőeszközökre. Mindezeken túl rendszerbeállító tűzoltási, műszaki mentési gyakorlaton kell megmutatniuk, mire képesek. Az erről szóló igazolást a megyei katasztrófavédelmi igazgató állítja ki. Ha a körülmények úgy alakulnak, ez az engedély visszavonható, a helyzet javulásakor pedig visszaadható. Fülep Zoltán beszélt arról is, hogy az egyesületeknek meg kell jelölniük azt az időintervallumot, amikor számítani lehet rájuk önálló beavatkozókként. Ez a tervek szerint nappali készenlétnél (8-18 óra között) legalább ezerötszáz, éjszakai készenlétnél (18-8 óra) pedig minimum háromezer óra lenne évente. Vonulnia legalább négy embernek kellene, köztük egy tűzoltás vezetésére jogosult személlyel. A normaidő a megkötött együttműködési megállapodás alapján alakulna ki. Ami az informatikai feltételeket illeti: szükség van számítógépre, a KAP online rendszerhez való hozzáférésre, vonulás után pedig ki kell tölteni az előírt adatlapokat, a készenléti szer állapotát is jelölni kell a megfelelő rendszerben. A főosztályvezető elmondta azt is, hogy igyekeztek felmérni a működés költségeit, számba vették, mennyi pénzre lehet szükség a szertár fenntartására, a gépjárműre, az eszközökre, felszerelésekre, illetve az egészségügyi alkalmassági vizsgálatokra. Az üzemanyagköltséget nem számítva úgy vélik, hogy évi másfél millió forint lehet ez az összeg. Ezt minden olyan egyesület megkapná, amely önálló beavatkozást végez.

Az adatszolgáltatási felületekről, azok kezeléséről His Imre tű. főhadnagy, a fejlesztési osztály vezetője beszélt. Példán mutatta meg az egyesületek képviselőinek, mi a teendőjük a programok használatakor. Hangsúlyozta azonban, hogy a témában képzés is várható, nem hagyják magukra az önkéntes tűzoltóságokat.

A találkozó utolsó részében konzultációs formában folytatódott a beszélgetés. Itt leginkább a tűzoltásvezetői képesítés megszerzéséről, a rendelkezésre állási időről, az önkéntes jellegből fakadó szolgálatszervezési nehézségekről esett szó, de a jelenlévők kérdést tettek fel egyebek mellett az egészségügyi vizsgálatokról, a vonuló létszámról, a kommunikációs eszközökről, illetve a szöveges üzenetekben érkező tájékoztatásról.

www.okf.hu
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
YouTube - VideóGaléria - Legújabb videók

Országrészi Sza...

Országrészi Sza...

Országrészi Sza...

Országrészi Sza...

Országrészi Sza...
Videó Galéria Megnyitása
2019.05.23 23:41:09
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóRegisztráció | ÚJ Jelszó

magyuri119.Hete
jbhote124.Hete
admin150.Hete
levai kalman157.Hete
torocsikt190.Hete
ferenc192.Hete
adel80208.Hete
eletjel223.Hete
federe242.Hete
nagykrisz...249.Hete

Jelenlegi Vendégek: 2
Ma 0 tagunk volt itt.

(Összes tagunk 0%-a)
Legtöbb: 14
Dátum: 2009.11.07
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2016.05.19 14:11
Isten éltesse Toldi Pétert születése napja alkalmából! (is)

Rendszer üzenet:
2015.09.17 09:56
Köszöntjük legújabb tagunkat: ferenc

Rendszer üzenet:
2015.05.23 01:43
Köszöntjük legújabb tagunkat: szilvi80

Rendszer üzenet:
2014.12.26 16:35
Köszöntjük legújabb tagunkat: eletjel

2014.09.28 11:17
mikor lesz tanfolyan mert engem érdekelne

Partnerek
Magyar Tűzoltó Szövetség

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Lánglovagok

TRadio

NCA (Nemzeti Civil Alapprogram)

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Jászalsószentgyörgy Község Tűzoltó Egyesület


Az oldal Firefox böngészőre lett optimalizálva.
Letöltéshez kattints a logóra.