Ismét munkában a kőtelki önkéntes tűzoltók
Írta: torocsikt - Dátum: 2014 február 24. 15:27:49
Együttműködési megállapodás szentesíti a Kőtelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság közös munkáját.
Teljes hír
Együttműködési megállapodás szentesíti a Kőtelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság közös munkáját.

A két fél február közepén írta alá a dokumentumot, amely alapján a kőtelki önkéntesek ismét bekapcsolódhatnak településük mentő-tűzvédelmi tevékenységébe.


Az egyesület fenntartása az utóbbi időben anyagi nehézségek miatt szinte lehetetlenné vált, a lelkes tagság azonban folyamatosan kereste a megújulás lehetőségeit. Az igazgatóság, a szolnoki kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság is azzal biztatta az egyesületet, hogy a katasztrófavédelem pályázati rendszere, a támogatott képzések, és a várható önkormányzati szerepvállalás újabb forrásokat nyithat meg számára. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyebek között ingyenesen tartott negyven órás tűzoltó alaptanfolyam szervezésével, mindennemű szakmai segítséggel, iránymutatással áll a megújuló szervezet mögött.

Az egyesület az elmúlt év végén döntött úgy, hogy él a felkínált lehetőséggel, és - egyelőre a III-mas kategóriájú együttműködési megállapodás alapján - egy személyautóval, és a meglévő eszközökkel, felszerelésekkel, a hivatásos tűzoltóknak segítséget nyújtva, részt vállal a település biztonságának őrzésében. Ezt követően, pályázatok, képzések, eszközvásárlások útján, lépésről lépésre fejlődik, míg önállóan beavatkozni kész, akár több település tűzbiztonságát garantáló egyesületté nem szerveződik. Mindez azért is fontos, mert Nagykörű, Kőtelek, Csataszög, Hunyadfalva és Tiszasüly térségébe a legnehézkesebb a hivatásos erők kivonulása, a Szolnoktól való távolság és a rossz útviszonyok miatt ez a megye legkritikusabb térsége mentő-tűzvédelmi szempontból. Mindemellett a hatósági (ellenőrzési) munkába, a fiatalok felkészítésésbe, és - hagyomány szerint -  a helyi közösség összetartó erejének erősítésében is fontos szerep juthat a köteleki önkénteseknek.


Kézai Zsolt elnök tájékoztatása szerint a  jelenleg tizenhárom tagot számláló egyesület várja soraiba azokat a lelkes önkénteseket - akár diákokat is - akik e térség biztonságáért készek időt, energiát áldozni, és akik számára a tűzoltó munka vonzó kötelezettséget jelent önkéntesként is. A negyven órás tűzoltó alapképzés egyébként a közösségi szolgálat „terhére” is elszámolható, így már a fiatal korosztály is bekapcsolódhat az egyesületi munkába.

 

www.szoljon.hu